top of page

tor. 29. sep.

|

Auditoriet i R5, Regjeringskvartalet

Faglig uavhengighet - hva er nå det?

Hvilke forventninger til faglighet og faglig uavhengighet møter dagens byråkrater, og hvordan kan byråkratene ivareta både lojalitetsplikten og plikten til faglig uavhengighet i dagens terreng? Innledning ved professor Einar Lie og kommentar ved departementsråd Petter Skarheim. Velkommen!

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Faglig uavhengighet - hva er nå det?

Tid og sted

29. sep. 2022, 17:00 – 18:30

Auditoriet i R5, Regjeringskvartalet, Akersgata 59, 0180 Oslo, Norge

Gjester

Om arrangementet

Det nordiske administrative forbund inviterer til medlemsmøte 29. september kl 17:00.

Byråkratens rolle og plikter har endret seg over tid. Dagens departementsbyråkrater møter andre forventninger til faglighet og faglig uavhengighet enn tidligere generasjoner av byråkrater. Mens den klassiske fagligheten tok utgangspunkt i en fagprofesjon (for eksempel juss, legestudier, økonomi), har en faglighet som i større grad vektlegger spesifikk departements- og sektorkompetanse, fått økt betydning de senere år. Hvilken kompetanse trenger byråkraten av i dag, og hvordan kan byråkratene ivareta både lojalitetsplikten og plikten til faglig uavhengighet i dagens terreng. Professor Einar Lie vil holde hovedinnledningen, og departementsråd Petter Skarheim vil kommentere.

Einar Lie er fra 2006 professor ved Universitetet i Oslo, i dag professor i moderne norsk økonomisk og politisk historie.

Han er samfunnsøkonom med doktorgrad i historie og har hatt en rekke forskningsopphold i utlandet. Lies faglige kompetanseområder er særlig nyere økonomisk og politisk historie, herunder norsk bank- og næringsutvikling, samt generell norsk og europeisk økonomisk historie. Han har skrevet en rekke bøker om blant annet økonomi, politikkutforming og forvaltningshistorie.

Petter Skarheim er departementsråd i Kunnskapsdepartementet siden 2016, og påtroppende departementsråd i Kommunal- og distriktsdepartementet. Før det var han direktør i Utdanningsdirektoratet fra 2004, avbrutt av 2 år som spesialutsending i den norske delegasjonen til OECD (2011-13). Han har også vært ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet (1998-2004)  samt 11 år i Finansdepartementet.

Dele dette arrangementet

bottom of page