top of page

Kan og bør domstolene redde klimaet?

ons. 23. okt.

|

Auditoriet i R5

Velkommen til nytt medlemsmøte i Det nordiske administrative forbund!

 Kan og bør domstolene redde klimaet?
 Kan og bør domstolene redde klimaet?

Tid og sted

23. okt. 2024, 17:00 – 18:30

Auditoriet i R5, Akersgata 59, 0180 Oslo, Norge

Gjester

Om arrangementet

Fokus for møtet 23. oktober er domstolenes rolle i kampen mot en klimakrise.

Utgangspunkt er en dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fra 9. april i år. Domstolen konkluderte da med at Sveits ikke hadde tilstrekkelig rettslige rammeverk for å hindre negative konsekvenser av klimaendringer. Domstolen fastsetter at retten til effektiv beskyttelse mot alvorlige klimaendringer kan være en individuell menneskerettighet under EMK art 8.

Hvilke konsekvenser kan dommen få for Norge og andre lands klimapolitikk? Hvilke økte forpliktelser må vi regne med at «klimadommer» fremover vil gi. Vil det påvirke hvilke tiltak som må gjennomføres og hvor fort det vil skje?

Mange er skuffet og bekymret over manglende politiske tiltak. De er desillusjonerte på vegne av klimaet, fremtiden og barna, og mener det er viktig og nødvendig å satse på rettslige prosesser for å sikre interessene til dem som ikke i dag kan delta i demokratiske valg.  På den annen side; hvordan vi bør tenke om domstolenes plass i politikkutformingen knytter an til en lengre faglig og politisk diskusjon gjerne omtalt som rettsliggjøring. Ved dynamisk tolkning av noen rettslige forpliktelser (gjerne knyttet til menneskerettigheter), vil enkeltbeslutninger om rettskrav til enkeltpersoner eller grupper få effekter for mange flere mennesker. Hvordan bør vi vurdere dette opp mot det demokratiske ansvaret for folkevalgte organer?

Ane Sydnes Egeland vil være første innleder. Hun er stipendiat ved Juridisk fakultet i Oslo og jobber med  en avhandling om klimamål og menneskerettigheter, som inkluderer «en rettslig belysning av demokrati- og maktfordelingsperspektiver i et komplekst landskap av politiske vedtak, nasjonale klimalover, konstitusjonelle rammer, EUs klimaregelverk og den globale Parisavtalen.» Hun har tidligere jobbet hos regjeringsadvokaten med klimasaker.

Hannah Brænden fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) vil holde en forberedt kommentar/innlegg. Hun er jurist og rådgiver ved Norges institusjon menneskerettigheter (NIM), med hovedfokus på klima, miljø og menneskerettigheter. Hun og to kollegaer representerte det europeiske nettverket for nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner (ENNHRI) under storkammerhøringene i KlimaSeniorinnen m.fl. mot Sveits, der ENNHRI hadde intervenerte som tredjepart. Hun har blant annet kommentert EMD dommen i en podcast, jf. Historisk klimaseier: – Domstolen legger terskelen høyt (energiogklima.no)

Dele dette arrangementet

bottom of page